Sport i fitness

Jedzonko

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
150 g liści szpinaku, posiekanego
1 duży ząbek czosnku, posiekany
120 g sera feta, pokruszonego
sól i pieprz do smaku
4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
sos bazyliowy z suszonymi pomidorami: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 30 listków bazylii, 4 suszone pomidory z zalewy, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy przez około 2 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem. W każdej piersi robimy kieszonkę. Filety nadziewamy 1/4 farszu, rozcięcie spinamy przy pomocy wykałaczek lub związujemy nitką. Kurczaka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. Roladki ze szpinakiem możecie też usmażyć na patelni.
Kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sos: Jogurt, oliwę, bazylię i posiekane pomidory umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Upieczone mięso podajemy z sosem oraz ulubioną lekką sałatką.

Czas przygotowania: 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation