Kuchnia

słodkości

Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki na ciasto:

115 g miękkiego masła

pół szklanki oleju

250 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

60 g kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )

2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach ( ok. 340 g )

60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady



Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, zmiksować. Po kolei wbijać jajka, nie przestając miksować.

Dodawać mąkę, na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22x33 cm yłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temp. 160 st. C, przez ok 35 - 45 minut Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

40 g masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Rozsmarować na cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation