Kuchnia

w kuchni

Składniki:



* 3-4 duże cebule

* 2 jajka

* 8 kopiatych łyżek bułki tartej

* 1 łyżeczka granulowanego czosnku

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1 szklanka mąki

* 1 łyżeczka soli

* olej do smażenia



Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok 10-15 mm). Rozdzielamy je od siebie, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą na około 20 minut. Po tym czasie od krążków powinna oddzielić się cienka, przezroczysta błonka, którą usuwamy.

Bułkę tartą łączymy z czosnkiem, ziołami i solą. Mieszamy.

Każdy krążek panierujemy w mące, a następnie w jajku i bułce. Panierki nie powinno być na nich zbyt wiele.

Krążki wrzucamy na rozgrzany olej (ok. 3-4 cm w garnku) i smażymy do chwili aż się zarumienią. Po wyjęciu odsączamy je na ręczniku papierowym.

Osobiście wolę krążki (bez względu na to, czy są one w cieście naleśnikowym czy w panierce z bułki tartej) niezbyt gorące, czyli nie bezpośrednio po wyjęciu z oleju. Zazwyczaj zostawiam je na około 20 minut aby przestygły. Ich smak jest wówczas intensywniejszy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation