Kuchnia

w kuchni

Babeczki z mięsem mielonym - Przepis
Bardzo smaczne i efektowne babeczki z nadzieniem z mięsa mielonego. Najsmaczniejsze na ciepło.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g zimnego masła
½ łyżeczki soli
1 jajko
Nadzienie:
500g mięsa mielonego
cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 pomidor
mozzarella (ok. 220g)
sól, pieprz (ewentualnie zioła)
Dodatkowo:
olej do smażenia
margaryna do smarowania formy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Na końcu wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
Formę na muffinki wysmarować margaryną.
Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i rozwałkować ją w okrąg o średnicy ok. 12cm. Ciastem wykleić wgłębienia we formie. Ciasto nakłuć widelcem.
02
Do środka nałożyć mięso mielone.
Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki lub kostkę.
Na mięsie ułożyć pokrojonego pomidora.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C.
Mozzarellę pokroić w plasterki. Ok. 5- 10 min. przed końcem pieczenia na pomidorach ułożyć mozzarellę i piec dalej, aż ser się rozpuści.
Smacznego Smile.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation