Kuchnia

Sztućce w dłoń!

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki ( uniwersalnej)
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao
150 g masła drobno pokrojonego
2 duże żółtka

Masa:
150 g białej czekolady
2 łyżki żelatyny w prożku
1 szklanka śmietany kremówki 30%
3/4 szklanki cukru
500 g kremowego serka

Dekoracja:
500 g malin


Przygotowanie ciasta:
Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy i wysyp fasolą albo grochem aby obciążyć placek. Piecz przez 10 min w temperaturze 200C góra i dół, następnie ściągnij papier do wypieków z obciążeniem i piecz jeszcze jeszcze przez 10 minut na złocisty kolor. Wyjmij Ciasto z pieca i ostudź.

Masa:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ( możesz dodać łyżkę wody albo mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation