Kuchnia

Sztućce w dłoń!

SKŁADNIKI:

biszkopt:
50 g masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru białego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
galaretka malinowa 2 szt
maliny 300 g
PRZYGOTOWANIE:
MASA:
Maliny opłukać i osuszyć. Ok 10 szt odłożyć a pozostałe dokładnie zblendować. Przygotować galaretkę w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, ostudzić, przełożyć do niej zmiksowane maliny. Dokładnie wymieszać.
BISZKOPT:
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Na końcu dodajemy masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wielkości 22×27 cm. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go wraz z papierem do keksówki o rozmiarze 8×27 cm. Biszkopt idealnie się do niej dopasuje. Na biszkopcie układamy pozostałe maliny. Ostudzoną i lekko już tężejącą galaretkę przelewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation