Kuchnia

Sztućce w dłoń!

WANILIOWY SERNIK OREO

tortownica 26cm

spód

250g ciastek Oreo
70g masła, roztopionego

masa serowa

1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub twarogu śmietankowego
1 szklanka (250 ml) creme fraiche - zawsze, gdy przepis na sernik podaje ten składnik używam po prostu śmietany 18%
5 dużych jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - użyłam nasion z 1 wanilii
220g (1 i 1/4 szklanki) cukru

wierzch

120g ciastek Oreo



spód

Ciastka przełam, zdejmij masę, a same herbatniki pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę natłuść, masę wysyp na spód i wyrównaj. /ja spód dodatkowo podpiekłam w 180 stopniach przez 10 minut/


masa serowa

Twaróg utrzyj z cukrem i wanilią na gładką masę. Kolejno dodawaj jajka, a następnie wlej śmietanę. Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Masę serową wylej na przygotowany spód. Piecz w temperaturze 180ºC przez 60 minut /piekłam w kąpieli wodnej/.

Gotowy sernik pozostaw w piekarniku z lekko rozszczelnionymi drzwiczkami na 30 minut, a następnie ostudź na kratce i schłódź przez noc w lodówce.


wierzch

Przed podaniem ciasteczka przełam, zdejmij masę, herbatniki pokrusz na piasek i posyp nimi wierzch sernika.

Sernik bardzo dobrze smakuje i pięknie wygląda. Jest kremowy i waniliowy. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej bardzo równy. Niestety nigdy się chyba nie nauczę bardzo szczelnie owijać formy, spód więc mi trochę zamókł :). Ci, którzy ciastka Oreo wielbią mogą dodać ich także do masy serowej (pokruszone, w całości). Myślę, że tak zrobię następnym razem, nada to ciastu ciekawą, chrupiącą fakturę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation