Kuchnia

Ciasteczkowo

ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Biszkopt: (u mnie blaszka 25×25 cm)

5 jaj
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej odjąć 2 łyżki
2 łyżki kako

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa:
300 g łuskanego słonecznika
1 puszka masy kajmakowej
1 1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
Wierzch:
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru



Piekarni rozgrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas miksując. Przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy z jajkami. Przelewamy masę do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki nie!) i pieczemy ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy w formie z wysokości ok. 0,5 m na podłogę i wstawiamy go ponownie do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, żeby troszkę ostygł.

3/4 kostki masła topimy z cukrem. Dodajemy słonecznik i dobrze mieszamy. Przekładamy go na blachę i prażymy w temp. ok 180-200 stopni jakieś 15 minut, mieszając co jakiś czas. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił!
Masę kajmakową ucieramy z 1/2 kostki masła. Dodajemy słonecznik (trochę odkładamy do posypania) i wykładamy masę na biszkopt (można go wcześniej lekko nasączyć).

Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając przesiany cukier. Rozsmarowujemy na wierzchu. Pozostaje nam posypać ciasto odłożonym słonecznikiem i voila.

źródło: cukrowa wróżka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation