Kuchnia

Ciasteczkowo

Składniki:
Bezy:
4 białka
160 g cukru pudru
50 g orzeszków ziemnych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku cytrynowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g nutelli
Oraz:
- 300 g śmietanki 30 %
- 50 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Bezy: Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj 4 okręgi o średnicy 18-20 cm. Piekarnik rozgrzej do 140°C. Białka ubij na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawaj po 1 łyżce cukier puder. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – wymieszaj.

Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlej śmietankę i dodaj nutellę. Wszystko razem podgrzewaj na średnim ogniu aż do połączenia składników. Następnie polewę ostudź.

Następnie ubij schłodzoną śmietankę (300 g) – możesz do smaku dodać łyżeczkę cukru pudru, ale nie jest to konieczne. W między czasie na suchej patelni upraż orzeszki ziemne.

Na talerzu połóż jeden bezowy blat, polej polewą czekoladową, i delikatnie rozsmaruj 3 łyżki bitej śmietany. Czynność powtórz z pozostałymi trzema blatami.

Ostatnia czwartą warstwę polaną czekoladą i przykrytą czekoladą posyp prażonymi orzechami. Tort bezowy wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Ja swój tort wstawiłam do zamrażalnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation