Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

BABECZKI WANILIOWE Z TĘCZOWYM NADZIENIEM I BITĄ ŚMIETANĄ.

ciasto:
30 dkg. mąki,
20 margaryny,
10 dkg cukru pudru,
1 cukier wanilinowy,
4- 5 kropli waniliowego aromatu do ciast,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
tłuszcz do foremek,
szczypta tartej bułki,
nadzienie;
4 galaretki Winiary: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa,
250 ml. śmietanki 36%
1/2 czekolady deserowej,

Przygotować po połowie porcji każdej galaretki wg. opisu na opakowaniu. Każdą oddzielnie wylać najlepiej na płaskie naczynia, : talerze, tacki,...aby stężały.
Następnie ostrym nożem pociąć najpierw w paski, a potem w drobną kosteczkę.
Wszystkie kolory zmieszać ze sobą.


Śmietanę ubić na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do śmietany, delikatnie wymieszać i odstawić do schłodzenia do lodówki.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i pokrojoną na kawałki margarynę. Posiekać nożem.
Dodać cukier, cukier wanilinowy i aromat do ciast.
Wbić żółtka, posiekać wszystko razem i zagnieść ciasto.
Schłodzić go przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Foremki na babeczki natłuścić margaryną i lekko oprószyć tartą bułką.
Chłodne ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. przenieść na walku i nałożyć na ustawione obok siebie foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta.


Docisnąć delikatnie palcami ciasto do dna i brzegów foremek.
Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki.
Piec ok. 12 min. w temp. 200 stopni.



Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek i napełnić najpierw bitą śmietaną, a następnie na górę nałożyć kolorowe galaretki..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation