Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności

Trufle orzechowe (fistaszkowe)

Składniki:

- 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego

- 100g czekolady gorzkiej

- 50g czekolady mlecznej

- 200g herbatników typu Petit Buere (100g+100g)

- łyżka rumu

- 100g siekanych orzeszków arachidowych (ja kupuję już posiekane)+ 150g do obtoczenia



Wykonanie:

Herbatniki dość drobno pokruszyć. Włać mleko do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodać połowę pokruszonych herbatników, orzeszki i rum, dokładnie wymieszać. Chłodzić około 1-2 godzin.

Po tym czasie, kiedy masa zgęstnieje, wmieszać drugą połowę herbatników i formować małe kulki*. Każdą z nich obtoczyć w orzeszkach. Chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc).



* masa nie jest bardzo gęsta, więc aby łatwiej było formować kulki, moczyłam ręce w zimnej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation