Kuchnia

Kuchnia

SKŁADNIKI:

3 łyżki oleju
3 piersi z kurczaka bez kości
2 marchewki
1 zielona papryka
1 cebula
2 łyżki wody (opcja)
kawałki ananasa
⅓ szklanki octu białego lub ocet ryżowy
¼ szklanki soku z ananasa (z puszki ananasa lub z kartonika 100%)
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE:

Pokroić piersi z kurczaka na małe kawałki. Obrać i pokroić marchewki.
Pokroić paprykę w kosteczkę i cebule pokroić w paseczki.
Przygotować ¼ szklanki soku ananasowego.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodaj 2 łyżki oleju. Dodać kurczaka i gotować, aż nie będzie już różowe. Przełożyć kurczaka na talerz.
Dodaj pozostałe składniki: łyżkę oleju i pokrojoną w plasterki marchew, paprykę i cebulę. Przykryć patelnię pokrywką. Sprawdzać co kilka minut i wymieszać, aby zapewnić, że warzywa nie przyklejają się do dna patelni. W razie potrzeby dodaj te opcjonalne 2 łyżki wody, która uchroni warzywa przed spaleniem.
Gdy marchew zaczyna mięknąć, zmniejsz ogień i dodaj kawałki ananasa i kurczaka.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki które stworzą nam sos ( ocet biały lub ryżowy, 1/4 szklanki ananasa, 5łyżek cukru, 2łyżki ketchupu, 2łyżki sosu sojowego, i 3łyżeczki skrobi kukurydzianej).
Wlać sos na patelnię i wymieszać delikatnie z kurczakiem i warzywami. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation