Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Czekoladki kokosowe
Składniki:

czekolada gorzka (u mnie wegańska czyli bez-mleczna)
wiórki kokosowe
migdały całe lub płatki
mleko kokosowe
czekoladkim.jpg
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Pędzelkiem smarujemy foremki (można tez wykorzystać w tym celu foremki silikonowe do lodu). Wstawiamy do zamrażarki aby czekolada zastygła. W między czasie przygotowujemy nadzienie do cukierków. Warianty mogą być rożne śmiało można zdać się na własną wyobraźnię :). W tym przypadku wiórki kokosowe, i migdały. Jeśli mamy migdały, dobrze byłoby je najpierw namoczyć i obrać ze skórki. Następnie mielimy migdały na mąkę. Do zmielonych migdałów dodajemy wiórki kokosowe i mleko kokosowe. Mleko najpierw doprowadziłam do postaci płynnej ogrzewając je chwile w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy aby połączyć wszystkie składniki. Przygotowane masę nakładamy na schłodzona czekoladę i polewamy warstwą płynnej czekolady i ponownie wstawiamy do zamrażalnika. W mojej wersji było dużo mleka kokosowego, dlatego czekoladki zjadane jeszcze zmrożone przypominały mi mini-lody :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation