Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Przepis: CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CZAS PIECZENIA: 30 minut TRUDNOŚĆ: ŁATWE Składniki suche: 150 g mąki kukurydzianej 100 g tapioki (można użyć ziemniaczaną) 100 g mąki jaglanej z uprażonej kaszy jaglanej 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki karobu w proszku Składniki mokre: 125 ml oleju roślinnego 150 mleka jaglanego (temperatura pokojowa) 100 ml świeżego soku pomarańczowego lub naturalnego jabłkowego 100 ml syropu z Agawy 4 łyżki wody do karobu foremka o wymiarach zewnętrznych 24 cm x 10 cm Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg) Mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności: olej, mleko, syrop z Agawy, sok), bez wody! Kaszę jaglaną (100 g ) prażymy a następnie mielimy na mąkę Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy (nie dodajemy tu karobu!) Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, do momentu połączenia się składników Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, oprószamy mąką lub kaszką kukurydzianą Gotowe ciasto, w ilości 2/3 przelewamy do foremki Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy karob i wodę, mieszamy Ciemne ciasto dodajemy łyżkami do białego, delikatnie mieszamy widelcem Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut (przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy) Upieczone ciasto, odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy Wskazówki: Babka jest dość sucha, najlepiej smakuje od razu po przestudzeniu w towarzystwie dżemu domowego lub z polewą karobową

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/babka-piaskowa-bez-glutenu-bez-cukru-weganska/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation