Kuchnia

Desery

Czekoladowe oczka


składniki na ok. 40 malutkich ciasteczek:

100g miękkiego masła
50g cukru pudru
50g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką)
200g mąki pszennej
5-6 łyżek mleka

dodatkowo:

50g mlecznej czekolady
3-4 krople olejku/kropli miętowych (lub innych ulubionych)
cukier puder lub kakao

Ubić masło z cukrem pudrem, aż będzie puszyste i lekkie (w tym momencie możemy dodać skórkę cytrusową, wanilię itp.). Dodawać stopniowo mąki i miksować. Następnie po trochu mleka aż powstanie gładkie, miękkie, przypominające plastelinę ciasto ;) Formować małe kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wysmarowanej masłem, ponieważ pergamin wyszedł… ;)).

Za pomocą końca drewnianej łyżki porobić w kuleczkach dziurki. Rozgrzać piekarnik do 175st.C. W tym czasie blaszkę z ciasteczkami schłodzić. Piec 10-15 minut, następnie ostudzić.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z miętą. Nakładać małą łyżeczką czekoladę, gdy zastygnie posypać cukrem pudrem lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation