Kuchnia

Babeczki,muffinki,ciasteczka

Sandra bakes a party! :: Pieczarkowe ptysie

Pieczarkowe ptysie to cudowna przekąska, która z pewnością doskonale sprawdzi się na przyjęciu. Większość pracy można przygotować dzień wcześniej. Przepis pochodzi z książki słynnego Michela Roux pod tytułem „°Ciasta. Pikantne i słodkie" z moją małą ingerencją w składniki. Zamiast śmietany kremówki użyłam jogurtu naturalnego dla lekkiego odchudzenia tego przepisu.
Takie ptysie doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, czerwonego barszczu, czy też ulubionej pieczeni. Polecam dla tych, którzy lubią ciekawe i nowatorskie połączenia w kuchni.
Składniki:
Ptysie
125 ml mleka + 1 łyżka
125 ml wody
100 g masła
½ łyżki soli
1 łyżka cukru pudru
150 g mąki
4 jaja
1 żółtko
120 g sera, u mnie gouda
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta gałki muszkatołowej
Farsz
60 g masła
500 g pieczarek
40 g szalotek
150 ml jogurt naturalnego
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz, do smaku
2 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania:


Ciasto ptysiowe:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sumie wyjdą dwie blachy, ale piecz je po kolei.
2. Aby przygotować ciasto na ptysie w rondelku wymieszaj 125ml mleka z wodą, masłem, solą i cukrem pudrem.
3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż doprowadzisz masę do wrzenia.
4. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z ognia i wsyp mąkę i zamieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie miękkie.
5. Ponownie połóż rondel na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez minutę ciągle mieszając.
6. Przełóż masę do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku. Nie przestawaj mieszać drewnianą łyżą.
7. Teraz dodaj pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i 3/4 sera.
8. Kiedy masą będzie dobrze połączona, gładka i błyszcząca, przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1cm i zacznij wyciskać ptysie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić około 3cm pomiędzy każdym ptysiem, gdyż ciasto sporo urośnie.
9. Teraz wymieszaj żółtko z 1 łyżka mleka i posmaruj tym mixem ptysie.
10. Posyp ptysie serem.
11. Piecz 20minut, aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz oraz miękkie w środku.
12. Upieczone ptysie odłóż na kratkę do ostudzenia.

Farsz:
1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, aby czasami przemieszać grzyby, aby nie przywarły do patelni. Smaż, aż większość wody z ich odparuje.
2. Dodaj drobno posiekane szalotki. Smaż kolejne 2minuty.
3. Dodaj jogurt naturalny i smaż kolejne 5minut.
4. Pieczarki dopraw posiekaną natką pietruszki, pieprzem i solą oraz dodaj ser i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ptysie:
Zarówno ptysie i farsz można przygotować dzień wcześniej. Jednak faszerowanie musisz zrobić w dzień przyjęcia, najlepiej jak najpóźniej.

1. Napełnić ptysie możesz na dwa sposoby.
2. Przy użyciu noża wytnij mały otwór w dnie ptysia i napełnij go farszem.
3. Możesz również użyć rękawa cukierniczego z końcówką do faszerowania pączków.
4. Najlepiej od razu podawaj, ale równie dobrze smakują na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation