Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Babeczki,muffinki,ciasteczka

Tradycyjne rogale świętomarcińskie

ciasto półfrancuskie
200 ml mleka
7 g drożdży instant
500 g mąki
60 g cukru
2 żółtka
2 g soli
60 g masła, roztopionego

150 g masła, podzielone na 3 części

rozmącone jajko do posmarowania

nadzienie
250 g białego maku
50 g migdałów
85 g rodzynek
45 g masła
250 g cukru
160 g okruchów biszkoptowych
2 duże jajka
ekstrakt migdałowy

Zarówno nadzienie jak i ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Aby przygotować ciasto lekko podgrzewamy mleko. Dodajemy do cukier oraz drożdże i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy żółtka oraz masło i dobrze mieszamy. Mąkę łączymy z solą. Wsypujemy partiami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozprowadzamy na 2/3 prostokąta 1/3 masła. Ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od strony nie przykrytej masłem. Potem składamy do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób uzyskujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Ponownie wałkujemy na kształt prostokąta. Składamy ciasto znowu w ten sam sposób (już bez masła) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i ponownie pokrywamy 2/3 prostokąta 1/3 masła. Powtarzamy wszystkie kroki aż do zużycia całego masła. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mak płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dokładnie osączamy na gęstym sicie, które można dodatkowo wyłożyć papierowym ręcznikiem. Mielimy w maszynce do mięsa. Można też jak ja dokładnie utrzeć go w makutrze. Migdały oraz rodzynki mielimy i dodajemy do utartego maku. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy aż całość dobrze sie połączy. Na koniec dodajemy okruchy biszkoptowe oraz ekstrakt i mieszamy. Gotowe nadzienie przechowujemy w lodówce do momentu pieczenia rogali.
Ciasto i nadzienie wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem rogali. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i kroimy naprzemiennie w trójkąty. Wykładamy nadzienie i zawijamy rogale. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220C. Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut, aż będą ładnie rumiane. Studzimy i lukrujemy używając ulubionego lukru. Ja wykorzystałam do tego lukier królewski. Posypujemy posiekanymi migdałami. Najlepsze są w dniu pieczenia, ale na drugi dzień nie tracą wiele świeżości i też są bardzo smaczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation