Kuchnia

kuchenne fantazje

PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
250 g sera ricotta
80 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
2 jajka (osobno białka i żółtka)
sól do smaku
1 ząbek czosnku, posiekany
skórka otarta z połowy cytryny
50 g liści szpinaku
W jednej misce umieszczamy ser, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, czosnek. Miksujemy do połączenia się składników. Szpinak myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy szpinak i skórkę z cytryny, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą (dałam około pół łyżeczki soli).
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy po łyżce piany do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką nalewamy porcje ciasta, smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietanę. Dodatkowo do placuszków przygotowałam lekką sałatkę na bazie pomidorków koktajlowych i dymki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation