Kuchnia

Palce lizać!

SZARLOTKA Z LUKREM

Składniki:

Ciasto
300g mąki pszennej
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
Nadzienie
150g miękkiego masła
1 litrowy słoik prażonych jabłek
cynamon
Lukier
1,5 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować kulkę i podzielić na dwie części. Wyciąć dwa papiery do pieczenia wielkości blaszki 33*22 cm. Na pierwszym papierze rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation