Kuchnia

mniam minam :)

Piersi drobiowe na slodko-kwasno z chinskim makaronem Mie


Skladniki na 2 porcje:
80 g makaronu wstazki (lub makaronu Mie)
sol
pieprz
250 g piersi z kurczaka
2 zabki czosku
2 pomidory
2 machewki
4 cebulki dymki
200 g pieczarek
2 lyzeczki oliwy
4 lyzki sosu sojowego
butelka gotowego sosu slodko-kwasnego

Makaron wstazki gotowac w osolonej wodzie przez 8-10 min. (makaron Mie przygotowac wg przepisu na opakowaniu). Piersi drobiowe oplukac pod biezaca woda, osuszyc, pokroic w paseczki.

Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Pomidory umyc, ew. usunac z nich pestki, pokroic w kostke. Marchewki obrac, umyc, pokroic w slupki. Cebulke dymke i pieczarki umyc, pokroic w plasterki.

Na glebokiej patelni (lub w woku) rozgrzac oliwe. Podsmazyc filety i czosnek. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, zdjac z patelni. Na pozostalym ze smazenia miesa tluszczu podsmazyc nastepnie marchewke i cebulke dymke (przez 5 min.). Dodac pomidory i odlozone mieso.

Wlac 5 lyzek wody, sos sojowy, sos slodko-kwasny, zagotowac i gotowac ok. 3 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac z makaronem. Przed podaniem mozna posypac ziarnami sezamu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation