Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szarlotka z rumem |
Ciasto na szarlotkę:
2 szklanki mąki (o pojemności ok. 250 ml)
125 g masła
2-3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka spirytusu
odrobina sody na końcu noża
trochę letniej wody (ok. 2 łyżek)
szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiana, stopniowo dodajemy wodę.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki aby się schłodziło.


Jabłka do szarlotki:
1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, papierówka, szara reneta)
3/4 szklanki cukru do smaku (dałam 1/2 szklanki)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
6 łyżek rumu lub jak w oryginalnym przepisie whisky



Wykonanie szarlotki:
Jabłka kroimy na kawałki. Na patelni lub rondelki rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, chwilę podsmażamy nie przerywając mieszania.
Po chwili dodajemy cukier, alkohol i przyprawy korzenne. Gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Formę do szarlotki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Spód i boki wylepiamy połową schłodzonego ciasta. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min.

Wykładamy jabłka, wyrównujemy, na wierzch kruszymy lub kroimy w plastry pozostałe nam ciasto.
Szarlotkę wkładamy do pieca na 30-40 min.
Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości formy.

Upieczoną szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation