Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciastka

Kruche rogaliki budyniowe

Składniki
na dwie blachy rogalików

220 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
95 g cukru
5 g cukru waniliowego
40 g budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
2 łyżki mleka

do obtoczenia
ok. 2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wykonanie
składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min
najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką
rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy
gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią
rogaliki lekko przestudzić
cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation