Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną
Naleśniki deserowe, około 18 sztuk *:

• 3 jajka
• 2 szklanki mleka
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta soli
• 1 torebka cukru waniliowego
• odrobina oleju do ciasta
• olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z mlekiem. Przesianą mąkę i resztę składników dodawać stopniowo, ciągle miksując. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć cienkie naleśniki, smarując patelnię niewielką ilością oleju.




Krem mascarpone (do około 8 naleśników):

• 3 żółtka jaj
• 120 g miałkiego cukru lub cukru pudru
• 250 ml gęstej śmietany 18%
• 180 g serka mascarpone
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 słoiczek żurawiny

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone uprzednio wymieszany ze śmietaną i sokiem z cytryny, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz po 1 łyżce żurawiny, składać w trójkąty i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation