Kuchnia

Kulinarne inspiracje

Krem z pieczonych buraków | Człowiek z łyżką



Składniki:

1 kg buraków
1 duża marchewka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ok 2,5 cm świeżego imbiru
600 ml bulionu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ziaren kolendry
pół czerwonej papryki
sól
pieprz
masło do smażenia

krem z buraków

Przygotowanie:

1. Rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni, zawińcie buraki w folię aluminiową i pieczcie aż będą miękkie (co najmniej godzinę)

2. Wyjmijcie buraki, obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę

3. Pokrójcie cebulę w pióra i podsmażcie w rondlu na maśle

4. Dodajcie kminek i kolendrę zmiażdżone wcześniej w moździerzu

5. Dorzućcie pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i buraki. Smażcie kilka minut mieszając

6. Dodajcie starty na tarce imbir (lub 2 łyżeczki suszonego) i wymieszajcie

7. Zalejcie całość bulionem i gotujcie aż marchewka będzie miękka (co najmniej pół godziny)

8. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, a po ostudzeniu zmiksujcie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation