Kuchnia

Przepisy

Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką

Kolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem, i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką.


(6 porcji)

1.5 kg filetu łososia ze skórą
750 ml śmietany 18%
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy rosyjskiej
4 łyżki chrzanu tartego
2 pęczki koperku
4 ząbki czosnku
6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól morska, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej:
W misce wymieszaj śmietanę, miód, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku oraz kromki pieczywa pokrojone w kostkę.
Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty.
Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut).
Podawaj na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation