DIY - zrób to sam

święta

Szybkie ciasto czekoladowe z polewą
Składniki:

250 g mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
230 ml maślanki
200 ml oleju
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka mielonego kardamonu
łyżeczka cynamonu
łyżka ekstraktu z wanilii
4 łyżki kakao
3 jajka
polewa :

100 g mlecznej czekolady
łyżeczka płatków migdałowych
Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek i sodę, kardamon i cynamon oraz cukier. Połączyć składniki. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać maślankę i olej. Wymieszać, dodać ekstrat z wanilii i płynną masę wlać do suchych składników. Krótko wymieszać, tylko po to, by składniki się połączyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-50 minut – do suchego patyczka.

Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation