Kuchnia

Posmaruj mnie - czyli pasty do pieczywa

pasta


Składniki

2 bakłażany (wielkości kobiecej dłoni)
1 duży pomidor obrany ze skórki (200 g)
2 duże ząbki czosnku
szczypta cynamonu
sól, pieprz
30 g tartego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania

1

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
2

Bakłażany umyte i osuszone przekrajamy wzdłuż na połówki.
3

Nacinamy w kratkę miąższ, starając się nie naruszyć skórki.
4

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5

Smarujemy go oliwą, posypujemy solą, pieprzem, oregano i cynamonem.
6

Wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy 40 minut z nawiewem.
7

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obkładamy pomidorem pokrojonym w kostkę połączonym z czosnkiem i wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut.
8

Pomidory i miąższ bakłażanów przekładamy do misy melaksera. Miksujemy z tartym parmezanem i sokiem z cytryny, na gładką pastę lub pozostawiając kawałki warzyw, wedle uznania. Możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy. Doprawiamy.

*Melanzane parmigiana oznacza wprawdzie zapiekane bakłażany, ułożone w charakterystyczny sposób "parmiciana", co w dialekcie sycylijskim oznacza "listewkę w drewnianej okiennicy". Pozwoliłam sobie jednak zastosować tę nazwę w stosunku do pasty kanapkowej by kojarzyła się ze skladnikami typowymi dla tego dania.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation