Kuchnia

Mięsa

Pieczeń cielęca w maśle ziołowym

Składniki:
1-1,2 kg cielęciny na pieczeń
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka tymianku
1 łyżka estragonu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
świeżo zmielony czarny pieprz (według uznania)
sól lub domowa vegeta (według uznania)

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone masło dokładnie ucieramy w moździerzu lub misce z wszystkimi przyprawami i starannie nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną cielęcinę wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation