Kuchnia

Dietka

jadłonomia

Frytki z bakłażana
z jogurtowym dipem z pieczonego czosnku

Składniki:
jeden średni bakłażan
trzy średnie ziemniaki
pół szklanki jogurtu
łyżka majonezu
cztery ząbki czosnku w łupinie
szczypta mielonego kuminu
oliwa
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w paski grubości około 1 cm, bakłażana przekroić na pół i pokroić w podobne paski lub nieco grubsze. Warzywa wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oddzielnie bakłażany od ziemniaków, pomiędzy nimi ułożyć ząbki czosnku. Skropić oliwą i obficie solą a następnie wsunąć do piekarnika na około 50 minut.
Kiedy warzywa będą gotowe, wyjmujemy czosnek z łupin i umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy jogurt, majonez, kumin, sól oraz pieprz i blendujemy na gładką masą. Frytki przekładamy na talerz, opruszamy jeszcze solą i czarnym pieprzem i wsuwamy z jogurtowym dipem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation