Kuchnia

Mniam mniam

Panna cotta

Chyba nie przesadze nazywajac ja odkryciem tego lata. Lekki, wykwintny wloski deser zachwyci najbardziej wymagajacych smakoszy. Jakby tego bylo malo przygotowanie panny cotty jest dziecinnie proste. W deserze o tak minimalistycznej formie o pelnym sukcesie decyduje jakosc uzytych skladnikow. Prawdziwa smietana i ziarenka laski wanilii z pewnoscia do nich naleza, jednak na blogu postanowilam zaprezentowac wersje "light";). Panna cotta najlepiej smakuje ze swiezymi owocami jagodowymi lub sosami owocowymi. Polecam goraco;)!

Składniki

Skladniki (na 5 srednich porcji):
* 80 dkg jogurtu naturalnego
* opakowanie zelatyny (u mnie 12 rozpuszczalnych blatow)
* slodzik wg uznania lub 3-4 lyzki cukru
* cukier waniliowy
* odrobina mleka do rozpuszczenia zelatyny
* ponadto owoce jagodowe i galaretka owocowa

Sposób przygotowania

Blaty zelatyny namoczyc w zimnej wodzie i rozpuscic w cieplym mleku. Sypka zelatyne od razu rozpuscic w cieplym mleku. W misce polaczyc jogurt z cukrem i cukrem waniliowym. Lekko przestudzona zelatyne dodac do masy jogurtowej. Napelnic kokilki (najlepiej do samego brzegu) lub jedna wieksza forme. Wstawic do lodowki na cala noc.

W przypadku panny cotty z galaretka na wierzchu napelniamy kokilki owocami i galaretka kilka godzin przed zrobieniem masy jogurtowej.

Panne cotte wyjmujemy z naczyn ogrzewajac je przez pol minuty w goracej wodzie (latwo odejdzie od scianek). Podajemy z dodatkiem ciplego sosu owocowego lub podgrzanej konfitury.

Smacznego!

Sos owocowy:

* szklanka owocow jagodowych
* 1-2 lyzki cukru pudru

Owoce miksujemy w blenderze z cukrem pudrem. Przecieramy przez sitko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation