Kuchnia

Agnes

Waniliowa Panna Cotta
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
350 ml śmietanki kremówki
150 ml mleka 3,2%
80 g cukru

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii (wyskrobane z laski wanilii) . Mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
Panna Cotte przelać do miseczek/filiżanek.
Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu miseczki/filiżanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
Deser można podawać ze świeżymi owocami, musem owocowym, z syropem klonowym lub startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation