Kuchnia

śniadanka kolacyjki

Zapiekane naleśniki z truskawkami i koglem-moglem

Składniki;
5 truskawek
konfitura truskawkowo-rabarbarowa
cukier puder
Naleśniki:
150 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 jajka
300 ml mleka 1,5 %
50 ml wody mineralnej
skórka z 1/3 cytryny
szczypta soli
kilka łyżeczek masła
Kogel-mogel:
2 żółtka
półtorej łyżki cukru

Zaczynamy od ciasta na naleśniki. W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, jajka, sól i mleko. Ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie do ciasta dodajemy jeszcze 50 ml wody mineralnej i skórkę z cytryny.
Jeśli chcemy, aby naleśniki były lekko rumiane, przed każdym naleśnikiem, smarujemy patelnię odrobiną rozpuszczonego masła. Jeśli nie, do ciasta dodajemy łyżkę oliwy lub rozpuszczonego masła i smażymy na suchej patelni z dwóch stron.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy energicznie trzepaczką lub łyżką na puszystą masę.
Na talerz nadający się do zapiekania kładziemy naleśniki posmarowane konfiturą i złożona w trójkąt. Na naleśniki kładziemy plastry truskawek i polewamy koglem-moglem.
Talerz z naleśnikami wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni z funkcją grilla. Kładziemy na najwyższym szczeblu piekarnika i zapiekamy przez 5 minut.
Zapiekane naleśniki posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation