Kuchnia

śniadanka kolacyjki

Gofry z szynką i serem

SKŁADNIKI 4 PORCJE
SUCHE SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
MOKRE SKŁADNIKI
500 ml mleka
100 g masła
25 g świeżych drożdży *
2 jajka
DODATKI
100 g szynki
80 g żółtego sera
1/2 papryki
opcjonalnie: szczypiorek, chili

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (cukier, proszek do pieczenia, sól) i wymieszać.
W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzać mleko i mieszając rózgą (lub mikserem na małych obrotach) rozpuścić w nim masło. Dodać pokruszone drożdże, jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka stopniowo wlewaćć do miski z suchymi składnikami jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Kontynuować miksowanie przez kolejne 2 minuty.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić: na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki (po wyjęciu z lodówki należy też odczekać 2 godziny przed smażeniem gofrów).
Do odstanego ciasta dodać drobno pokrojone dodatki i wymieszać, wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
PROPOZYCJA PODANIA
ketchup / musztarda / SALSA POMIDOROWA

WSKAZÓWKI
* Gofry można też zrobić z drożdżami suszonymi. Wówczas używamy ich 7 g i dodajemy do suchych składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation