Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

SCHAB PIECZONY W POMARAŃCZACH – to potrawa na specjalne okazje, zwykle podaje ją kiedy przy stole spotykamy się z rodziną.

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
2 duże pomarańcze
2 łyżki soku z pomarańczy
2 cebule
200g musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
świeży tymianek – kilka gałązek
sól, pieprz, szczypta chili
oliwa


Wykonanie:

Cebule obrać. 1,5 cebuli pokroić w piórka, a resztę w drobną kostkę.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, z których należy usunąć białe błonki.
Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać musztardę, posiekaną drobno cebulę, sok z pomarańczy, miód, pieprz i szczyptę chili.
Schab umyć, osuszyć i natrzeć ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania natrzeć oliwą. Na dnie ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i cząstki pomarańczy, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Na pomarańczach ułożyć schab i nałożyć na niego marynatę i gałązki tymianku. Naczynie przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia schab (w przykrytym naczyniu) wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze przez około godzinę. W czasie pieczenia mięso polewać powstałym sosem. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso żeby się podpiekło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation