Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

Ala piecze i gotuje: Szynka wieprzowa
Składniki:


800 g mięsa wieprzowego tzw kulka
Marynata
2 l wody
70 g soli do peklowania
1 łyżeczka cukru
6 ząbków czosnku
5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis
8 ziarenek pieprzu czerwonego
5 ziarenek ziela angielskiego Kamis
5 liści laurowych Kamis
3 ziarenek jałowca Kamis
przyprawa szynka domowa z jałowcem Kamis
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę w rękawie do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation