Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

Schab pieczony z powidłami śliwkowymi - przepis blogera

Jeśli lubisz schab ze śliwką, być może zasmakuje Ci i taki z powidłami. Aby zbytnio nie wysechł, przez pierwszą godzinę możesz go piec w rękawie do pieczenia. Na ostatnie pół godziny zdejmij lub przetnij rękaw od góry, żeby mięso się przyrumieniło.

Schab pieczony z powidłami śliwkowymi - przepis blogera

1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
4 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu śliwkowego
świeżo zmielony pieprz
sól do smaku
2 łyżeczki brązowego cukru (u mnie powidła nie były bardzo słodkie)

Schab umyć w zimnej wodzie, wysuszyć, po nakłuwać widelcem lub takim urządzeniem do mięsa. Pozostałe składniki wymieszać i tym posmarować całe mięso, z górnej strony trochę grubiej (fajnie potem wygląda) . Zostawić w ten sposób mięso w lodówce na godzinę minimalnie. Potem wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 C i pieczemy przez 1,5 godziny. I gotowe. Ja do tego podałam bukiet warzyw (marchewka, brokuły kalafior mrożonka) ugotowane na parze, a do tego biały ryż wymieszany z brązowym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation