Kuchnia

Słodkości

WALENTYNKOWY SERNIK NA ZIMNO Z GRANATEM I OREO

Składniki na sernik o średnicy 20 cm

Spód:
240 g ciasteczek oreo,
65 g roztopionego masła.

Oreo rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z masłem. Tortownicę 20 cm smarujemy masłem, dno i brzegi wykładamy papierem do pieczenia – najlepiej wyciąć paski z papieru i przykleić do ścianek tortownicy, a dno wyłożyć osobnym kawałkiem i przytrzasnąć obręczą. Ciasteczkami wykładamy dno i brzegi i ugniatamy. Spód chłodzimy w lodówce na czas przygotowania nadzienia.

Mus z granatu:
sok z dużego granatu (ok.150 ml),
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Wyłuskujemy pestki i umieszczamy je w blenderze, miksujemy kilka sekund i odcedzamy przez sitko. Powinniście uzyskać ok. 150 ml soku, jeśli będzie go mniej użyjcie mniejszej ilości mąki ziemniaczanej. Odkładamy ok. 30 ml soku, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostały sok wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sok zmieszany z mąką, cały czas mieszając trzepaczka by nie powstały grudki. Gotujemy ok. minuty aż sok zgęstnieje. Powinien być zauważalnie gęstszy, ale nie kisielowaty (jeśli zbyt zgęstnieje będzie Wam trudniej zrobić dekorację). W razie potrzeby zagęście mus niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie lub dodajcie trochę płynu (np. soku porzeczkowego/malinowego) by rozrzedzić mus. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa:
290 g śmietany 36%,
łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii),
8 g żelatyny,
300 g serka kremowego typu Philadelphia (w temperaturze pokojowej),
80 g cukru pudru,
łyżeczka ekstraktu z wanilii
oraz 3 łyżki musu z granatu.

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę i pastę z wanilii doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z kuchenki, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę odstawiamy na ok. 10 minut żeby przestygła. W między czasie mikserem ubijamy serek, z cukrem pudrem i ekstraktem, dodajemy lekko przestudzoną śmietanę (ciepłą, ale nie gorącą) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy mus z granatu i ponownie dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na spód. Mus z granatu przekładamy do pojemniczka do dekoracji lub strzykawki. Spiralnym ruchem, zaczynając od środka sernika wyciskamy kropki musu, stopniowo zwiększając ich rozmiar. Zaczynając od środkowego kółka i przeciągamy wykałaczkę przez każde kółko tworząc serduszka. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 h by stężał. Sernik na zimno przechowujemy w lodówce, zjadamy w ciągu 3 dni.

Smacznego!!! :)

http://candycompany.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation