Kuchnia

Ciasta

Czterosmakowe ciasto z masą serową
Składniki
350 g margaryny ( u mnie Kasia)
1 szklanka cukru ( 250 ml)
9 dużych jajek
9 łyżek oleju ( u mnie ryżowy)
3 szklanki mąki pszennej( 750 ml)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 kisiel wiśniowy
1/2 szklanki maku sypkiego (125 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (125 ml)
Masa serowa;
800 g sera białego zmielonego
1 szklanka cukru
250 g masła
4 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki mleka (125 ml)

Zaczynam od przygotowania ciasta. Białka oddzielam od żółtek. Miękką margarynę ucieram z cukrem, do utartej dodaję po jednym żółtku, cały czas ucieram, następnie dolewam porcjami olej , i dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję na końcu do ciasta i delikatnie mieszam. Gotowe ciasto dzielę do czterech misek, do jednej dodaje kisiel, do drugiej kokos, do trzeciej kakao a do czwartej mak. Mieszam dokładnie. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam ciasto na przemian, kolejność dowolna.

Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, po czym przekrawam wzdłuż.

W między czasie jak piecze się ciasto przygotowuję masę serową.

W większym garnku roztapiam masło, w misce łączę ser z żółtkami i z cukrem. Dodaję do masła i zagotowuję. Dodaję rozpuszczone w mleku budynie, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia, następnie odstawiam aby przestygła.

Masa ma być ciepła , wtedy przekładam nią placki. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem, można zrobić polewę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation