Kuchnia

Ciasta

Ciasto " Popapraniec "

Składniki:

5 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szkl. maku
1/2 szkl. wiórków kokosowych

Masa budyniowa:
Masa Budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie smietankowe lub waniliowe
1 masło
1/2 szkl. cukru pudru

Ciasto:

Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż.

Masa:

Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem.
Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz.
Wierzch posmruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation