Kuchnia

Dania i zypy

Aby przygotować 2 steki wołowe bedzięcie potrzebować:

2 kawałki rostbefu wołowego (można kupić gotowe, już pokrojone steki), ale patrzcie raczej na masę nie więcej niż 200g, grubsze steki z rosbefu mogą nie wyjść zbyt dobrze na pierwszy raz.

Marynata:
150 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
łyżeczkka suszonego tymianku
łyżeczkka suszonego rozmarynu
2-3 łyżki oliwy

Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w
Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w w marynacie na minimum 24h. Właściwie, duży kawałek rostbefu powinien leżeć tak ok 32h.
Ja steki smażę na oleju rzepakowym, wczesniej posypuję solą morską (grube kryształki) jedną stronę, wrzucam na olej, czekam 30 sekund, sypię drugą stronę solą i obsmazam z drugiej strony. Potem wracam na stronę pierwszą i smażę w zależności od grubości mięsa i upodobań smakosza.
Aby uzyskać krwisty efekt, jak na zdjęciu, smażyłam po 2 minuty (plus 30 sekundowe obsmażenie) z obu stron - ok 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation