Kuchnia

Dania i zypy

zapiekanka z kaszą jaglaną i jabłkami

Przepis:

Składniki: Opakowanie kaszy jaglanej – 400 g, jeden litr mleka 1,5%, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 kg słodkich jabłek, łyżeczka cynamonu, kubek 500 ml słodkiej śmietany, masło do wysmarowania żaroodpornej formy.

Wykonanie: Mleko zagotować i wysypać do niego kaszę. Gotować ją ok. 20 minut, a następnie odstawić, by lekko przestygła.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę i przesmażyć z cukrem trzcinowym. Na koniec dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę kaszy, na nią jabłka, a następnie wyłożyć pozostałą część kaszy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Podawać na gorąco. Można polać słodką śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation