Kuchnia

Moja kuchnia

Czarny makaron z krewetkami i rabarbarem

Nastaw wodę do gotowania makaronu i przygotuj składniki.

3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
200g surowych krewetek
3-4 suszone pomidory
100ml białego wina
zioła i chilli do smaku
sól (opcjonalnie)
kawałek łodygi rabarbaru (możesz użyć mrożonego)
łyżka masła

Obierz krewetki ze skorupek i usuń przewód pokarmowy, możesz użyć mrożonych. Rabarbar pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz suszonych pomidorów konserwowanych solą, bez zalewy - nie używaj do potrawy soli, wystarczy że je pokroisz w plasterki. Jeśli pomidory były w słoiku z oliwą, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć makaron na osolony wrzątek, a w tym czasie przygotuj sos.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chwilę podsmażaj. Po chwili dodaj krewetki, zmniejsz płomień i poczekaj aż nieco się zwiną. Dodaj suszone pomidowy, po chwili wlej wino, zwiększ płomień i poczekaj aż wino odparuje. Dopraw ziołami i chilli (ja mam gotową mieszankę suszonego tymianku, oregano, lubczyku, płatków chilli) i wrzuć plasterki rabarbaru. Wymieszaj i podsmaż razem na niewielkim ogniu. Mniej więcej w tym czasie odsącz makaron, który powinien być już al dente. Do sosu dodaj łyżkę masła, wymieszaj, włóż makaron i połącz z sosem, by czarne nitki dokładnie okryła aromatyczna oliwa z sosu.
Pędź na taras lub balkon z ulubioną książką (u mnie Twardoch na Kindle), kieliszkiem wina i patelnią z makaronem. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation