Kuchnia

food

Muffinki z czekoladą i mascarpone
12 sztuk

Muffinki
ok. 12 babeczek
1,5 szklanki mąki
1 łyźka kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
2 duże jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Masa
2 białe czekolady
1 szklanka kremówki (250ml)
1 serek mascarpone
Muffinki
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao. Wymieszać. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać cukier, mleko, olej. Wymieszać, połączyć masę jajeczną z mąką. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej z nich wlać ciasto. Piec ok. 20-30min. w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę doprowadzić do wrzenia, wlać do czekolady, dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masę rozmieszać łyżką, dodać mascarpone, krótko zmiksować na niskich obrotach (aż stanie się puszysta). Masę przełożyć do szprycy, dekorować wedle uznania:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation