Kuchnia

Kulinaria

BABECZKI ORZECHOWE Z KREMEM.

Składniki na około 12 sztuk:

85 g włoskich orzechów, zmielonych
4 łyżki miękkiego masła
80 g drobnego cukru do wypieków
otarta skórka z połowy cytryny
70 g mąki
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
orzechy włoskie do dekoracji


Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je kremem).

Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić.

Składniki na krem:

150 g serka kremowego typu Philadelphia
150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
cynamon (ilość wg uznania)

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.

Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation