Kuchnia

Kulinaria

Pierniczki bardzo imbirowe

Składniki:
1 szklanka* melasy (można użyć miodu)
1/2 szklanki* ciemnego cukru trzcinowego
1/2 szklanki* białego cukru (użyłam jasnego trzcinowego)
4 łyżeczki zmielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki sody (w oryginale 3/4)
250 g miękkiego masła
2 jajka
6 szklanek* mąki

Lukier :
2 białka
2 szklanki* cukru pudru
odrobina soku z cytryny
+ ewentualnie kolorowe barwniki i inne dodatki do dekoracji pierniczków

*szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
W rondelku mocno podgrzać melasę, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sodę, dobrze wymieszać (masa bardzo się spieni) i zdjąć z palnika. Masło umieścić w misce miksera, wlać gorącą masę, wymieszać i lekko przestudzić. Dodawać po jednym jajku ciągle ubijając i stopniowo wsypywać mąkę.
Jako iż konsystencja ciasta zależy od wilgotności i rodzaju użytej mąki oraz od wielkości jajek, jeśli ciasto podczas wyrabiania okaże się zbyt suche – wystarczy dodać np. odrobinę mleka, by składniki odpowiednio się połączyły.
Rozgrzać piekarnik do 165ºC (u mnie : 170º). Podzielić ciasto na 3-4 części, każdą wałkować na żądaną grubość (u mnie : 4 mm), wycinać dowolne kształty i układać pierniczki na wyłożonej pergaminem blasze. Jeśli ciasteczka będziemy później zawieszać, to dziurki należy zrobić jeszcze przed pieczeniem (np. grubą wykałaczką czy zapałką).
Piec w zależności od grubości ciasteczek 10-20 minut aż zmienią kolor (piekłam moje nieco krócej, ok. 8-9 minut, czas pieczenia należy dostosować do naszego piekarnika). Studzić na kratce.

Pierniczki możemy polukrować.
Do białek dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i jeszcze chwilę mieszamy, aby powstała gęsta, jednolita masa, bez grudek. Jeśli chcemy otrzymać kolorowe lukry, dodajemy odrobinę barwnika (w proszku lub płynnego, w zależności od waszych preferencji). Masę przekładamy do woreczka lub do rękawa cukierniczego i zdobimy pierniczki.
Jeżeli lukier zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy możemy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny i zamieszać łyżką. Konsystencję lukru najlepiej sprawdzić przed dekorowaniem. Gdy lukier jest zbyt rzadki wzór się rozlewa, gdy jest za gęsty opornie idzie dekorowanie.
Po całkowitym wyschnięciu przekładamy pierniczki do pudełek lub zawieszamy na choince.

www.beawkuchni.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation