Kuchnia

obiad

BYCZKI.

Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk)
CIASTO
- 1,5 kg ziemniaków
- ok. 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli

FARSZ
- 450 g ugotowanego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym)
- 450 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)
2. W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować FARSZ: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości.
4. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.
5. Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.
6. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. 7. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.
8. Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta.
9. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty.
10. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu.
11. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.
12. Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek.
13. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta.

** Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation