Kuchnia

obiad

Kurczak po baskijsku z ryżem
Co kupić
1 kurczak w całości (1,5 kg do 1,8 kg), umyty, podzielony na porcje (uda, podudzia, piersi, skrzydełka, pozbawiony korpusu)
3 łyżki oleju rzepakowego
niewielka ilość soli
niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka masła
2 cebule, pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku, posiekane
kilka gałązek świeżego tymianku, umytego, posiekanego (kilka całych gałązek zostawiamy do dekoracji)
1 liść laurowy
1 opakowanie szynki serrano, porwanej na małe kawałki
6 pomidorów, sparzonych, pokrojonych w kostkę, pozbawionych pestek i skóry
2 papryki czerwone, umyte, pokrojone w paski
2 papryki żółte, umyte, pokrojone w paski
ryż długoziarnisty
2 jaja, umyte
1 szczypta pieprzu cayenne
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 45min
Przygotuj
naczynie żeliwne
durszlak
Przygotowanie
Kurczaka dzielimy na porcje za pomocą noża: podudzia z udkami oraz piersi (pozbawione nadmiaru skóry) i skrzydełka (korpus wykorzystujemy przy innej okazji, np. do gotowania bulionu). Z podudzi usuwamy część z kością. Piersi kroimy na ukos na dwie części. Podudzia oddzielamy od udek. W naczyniu żeliwnym podgrzewamy olej rzepakowy. Do podgrzanego oleju dodajemy masło. Kawałki kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Kiedy masło się rozpuści, do naczynia żeliwnego wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu i smażymy ok. 4 minut z każdej strony. Podsmażone kawałki kurczaka wyjmujemy z naczynia, przekładamy je na kratkę z piekarnika ustawioną na blaszce do pieczenia, kawałki kurczaka polewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso, niewielką ilość tłuszczu pozostawiamy w naczyniu żeliwnym.
Do naczynia żeliwnego, w którym smażyliśmy kurczaka, wrzucamy czosnek oraz cebulę, cały czas mieszamy. Wyłączamy ogień pod naczyniem i smażymy, cały czas mieszając (jeśli używamy do smażenia zwykłego garnka, składniki smażymy na bardzo małym ogniu). Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku oraz liść laurowy. Całość mieszamy. Do cebuli i czosnku wrzucamy kawałki szynki serrano. Zwiększamy ogień pod naczyniem i podsmażamy szynkę z dodatkami ok. 2-3 minut, co chwilę mieszając.
Następnie do podsmażonej szynki z cebulą dodajemy pokrojone pomidory. Maksymalnie zmniejszamy ogień pod naczyniem żeliwnym i co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki. Dusimy przez 2 minuty. Następnie do naczynia dodajemy papryki, które dusimy na wolnym ogniu mniej więcej przez 5 minut. Składniki mieszamy, następnie do naczynia dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka, które przykrywamy warzywami, i całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
Ryż gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu.
Następnie za pomocą szczypców z naczynia żeliwnego wyjmujemy kurczaka, przekładamy ponownie na kratkę.
Jajka ubijamy w miseczce, doprawiamy je solą i pieprzem.
Do naczynia żeliwnego, w którym na bardzo małym ogniu gotują się warzywa, wlewamy jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne. Następnie ponownie do naczynia żeliwnego wkładamy kawałki kurczaka. Przykrywamy pokrywką. Ugotowany ryż odcedzamy.
Na spód miseczki wykładamy sam sos warzywny wymieszany z jajkami. Następnie na sosie układamy kawałki kurczaka. Kurczaka dekorujemy gałązkami tymianku. W osobnej miseczce obok podajemy ryż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation