Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Kulinaria

DROZDZOWE RENIFERY.

Składniki na
ciasto ok. 70szt.
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli

Składniki
na dekorację:
1 opakowane małych precelków
1 opakowanie białych groszków
czerwone m&m'sy na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski

Do miski wlać letnie mleko.
Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
Foremką w kształcie serduszka
(moja ma 6cm) wycinać serca.
Każde posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
i przykleić precelki.Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce i piec w 180 stopniach ok. 10 minut.
Wystudzić na metalowej kratce.
Za pomocą lukru przykleić noski
z czerwonych m&m'sów oraz oczy
z białych groszków.
Z rozpuszczonej czekolady zrobić
na groszkach czarne kropeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation