Kuchnia

Kuchnia na słodko

tarta z brzoskwiniami i śmietaną
składniki:

ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka bardzo zimnego masła (ok. 114 g)

nadzienie:
4-5 średniej wielkości brzoskwiń, pokrojonych na ćwiartki
2-4 łyżki cukru
szczypta soli
5 łyżek śmietany creme fraiche (lub lekko ubitej kremówki)

kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3-6 łyżek mąki
1/4 szklanki zimnego masła (28 g masła)
przygotowanie:

przygotowujemy ciasto: ucieramy szybko masło, mąkę, cukier i sól. według bloga smitten kitchen najlepiej jest szybko ucierać ciasto ręcznie, aby masło nie zdążyło się zupełnie rozpuścić (w robocie kuchennym masło może się szybciej rozpuścić), wtedy będzie bardziej kruche. wkładamy do lodówki na 2 godziny (a przynajmniej na 1 godzinę).

nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

brzoskwinie posypujemy cukrem i solą.

rozkładamy ciasto w foremce, nakłuwamy widelcem, nakładamy na wierzch folię i obciążamy fasolką. pieczemy ok. 10 minut, następnie wyjmujemy fasolkę i folię i dopiekamy około 5 minut.

przygotowujemy w międzyczasie kruszonkę, ugniatając wszystkie składniki.

wyjmujemy ciasto, rozsmarowujemy 2 łyżki śmietany na wierzchu, układamy brzoskwinie, smarujemy na wierzch resztę śmietany (3 łyżki) i kruszonkę.

pieczemy 50 minut w 170 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation