Kuchnia

kuchnia

Pierogi z serem i szpinakiem:
Przepis na ciasto z tego przepisu

Farsz:

200g szpinaku (u mnie mrożony)

200g białego sera

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

Do podania: kwaśna śmietana 18%

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i cienko rozwałkować.

Farsz: Szpinak odsączyć, aby zostało jak najmniej wody w nim, dodać ser biały, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i wymieszać całość.

Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy pierożki i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotujemy 3-5 minut od zawrzenia.Wyciągamy pierożki i podajemy z kwaśną śmietaną oraz posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation